Repotpisani,korica

Izvod iz rečnika manje poznatih pojmova

Udizabunje uliglotazaponje

 

1312 = ACAB (engl. All Cops Are Bastards).
аlaman, mangup, obešenjak, neradnik.
Argusovo oko, Argus, Svevideći Argus, stvorenje iz grčke mitologije. Div sa očima po čitavom telu, od kojih je polovina uvek budna. Otud izraz „Argusove oči“ za budne oči koje sve vide.
beli puder, kokain.
benkica, žargonski izraz za bensedin.
buksna, predstavlja klemu ili stezaljku koju električari upotrebljavaju kako bi se omogućio električni spoj, dok se u srpskom žargonu koristi kao termin za cigaretu sa marihuanom, popularno džoint.
čaditi, pušiti džoint.
ćabrala, braća.
flou (engl. flow), termin koji označava ritmiku repovanja, odnosno, preciznije, naziv za odnos, tj. usklađenost ritma repovanja i ritma instrumentalne podloge.
freestyle, pojam koji je promenio svoje značenje kroz istoriju repa. Tokom osamdesetih je označavao repovanje koje nema određenu temu, da bi od kraja osamdesetih/početka devedesetih počeo da se upotrebljava kao oznaka za spontanu formu repovanja koja podrazumeva smišljanje teksta u trenutku nastupa/vokalnog izvođenja.
kabeza, piće crvene i narandžaste boje od biljnog sirupa i sode; zašećerena soda voda koja se proizvodila u sodadžijskim radnjama; omiljeno osveženje na starim srpskim vašarima i zabavama.
kokaniđa, naziv za kokain po argentinskom fudbaleru Klaudiju Kaniđi, kojem se pripisuje legendarna izjava: „Ako je kokain droga, onda sam ja narkoman.“
koman, skraćeno od narkoman.
lajna (engl. line), konzumiranje narkotika (kokaina, spida…) ušmrkavanjem, tako što se na stolu napravi crta/linija.
Mati Nikenen (1963–2019), najznačajniji i najpoznatiji ski-skakač u istoriji; život mu je bio ispunjen kontroverzama, alkoholom i skandalima.
njufer, 1. starinski naziv za himen; 2. osoba bez seksualnog iskustva.
represent, predstaviti sebe u pesmi.
rokati (engl. rocking), 1. u hip hopu obično znači raditi na kompetentan način, sa određenom dozom veštine i uvežbanosti – rokati rime, rokati bitove, rokati žurku, izrokati voz/zid (grafitima), rokati na podijumu (bboy/bgirl)...; 2. ubijati prilikom pljačke ili obračuna; 3. u povratnom obliku „rokati se“ koristi se u kontekstu uživanja opijata.
Srđa Zlopogleđa, kosovski junak, često pominjan u epskim narodnim pesmama, po predanju učesnik Boja na Kosovu: „Obilića prati Zlopogleđa, Musić Stevan pokriva im leđa“, kaže se u narodnoj guslarskoj pesmi Kosovska bitka, dok je Vuk Stefanović Karadžić zapisao: „Koji ono dobar junak bješe, što dva i dva na koplje nabija, preko sebe u sitnicu tura? Ono jeste Srđa Zlopogleđa.“
šljaka, 1. bilo kakav rad; 2. nelegalna, kriminalna radnja koju poduzima često više lica u zemlji ili inostranstvu; 3. osećanje ili efekat pri konzumiranju ilegalnih supstanci, uživanje ( „Baš me dobro šljaka ova vutra.“)
treša, trenerka.
uremiti, 1. založiti; 2. u povratnom obliku „uremiti se“ znači upasti u problem, obično svojom krivicom, lošom procenom.
vale, provale, pljačke.
vuna, žensko međunožje, takođe i naziv za osobu ženskog pola.
žbir, uhoda, špijun, policijski agent.

Društvo ljubitelja popularne kulture

Društvo ljubitelja popularne kulture
Južni bulevar 10, Beograd
+381 65 213 32 32, +381 62 616 695
drustvo.ljubitelja.pop.kulture@gmail.com