Repotpisani

Repotpisani: 100 najboljih tekstova
srpskog hip hopa

Odabrali: Aleksandar Pavlić, Nebojša Marić, Ivan Ristić

 

Izdavač: Društvo ljubitelja popularne kulture, Beograd, 2020.

Urednik izdanja: Goran Tarlać

Dizajn i prelom: Ana Purić

Lektura i korektura: Ivana Smolović

 

Repotpisani su rezultat jedinstvenog istraživanja koje je obuhvatilo više od 330 autora i preko 7.000 pesama objavljenih u periodu od pojave prvih domaćih rep pesama s kraja 80-ih do 1. januara 2019. godine. Dokaz da hip hop, kao naša poslednja autentična subkultura, glasno i nezaustavljivo grabi napred ne tražeći za to dozvolu od bilo koga.

Žilav kao korov koji raste između dva betonska bloka, srpski rep je izrastao u predivnu monumentalnu biljku, a njenih 100 najlepših cvetova prikazani su u ovoj zbirci.

Repotpisani, knjiga (2020)
Preuzmite stihove odabranih pesama u PDF formatu Preuzmite stihove odabranih
pesama u PDF formatu

Glavni ulog Repotpisanih je stav potpisnika knjige da postoje hip hop tekstovi na srpskom jeziku koji mogu da izdrže belinu papira u knjizi. Priređivači ove antologije ne beže od subjektivnosti! Ipak, taj izbor ne određuje prevashodno ukus, niti je reč o metodu koji u prvi plan stavlja prvenstvo, hronologiju ili „istorijski značaj“. Nasuprot tome, postoje konkretne karakteristike koje su suštinski uticale na odabir. Selektori su tražili upečatljiv tekstualni motiv pesme (važan „sada i ovde“), zatim da je određeni stilski pravac u repu potpuno „izmešten“ i lokalizovan, kao i originalan način pripovedanja i korišćenja, odnosno, neki bi rekli - kvarenja jezika.

Pesme nisu deljene na “dobre” i “loše”, već su autori izdvojili prvih 100 na osnovu navedenih merila i svojih uverenja. Jedno od njih je i da hip hop daje važan doprinos srpskoj kulturi i zaslužuje više prostora u javnosti.

Nadamo se da će čitanje Repotpisanih, osim izazivanja neophodnog beefa (u skladu sa dobrim običajima hip hopa), podstaći druge na slične poduhvate i prevrednovanja. U tom smislu, ovo je jedan mogući izbor i poziv na sučeljavanje.

Pred čitaocima nije samo esnafski, arhivski i profesionalni poduhvat. Štaviše, izveden je umnogome zahvaljujući sećanju na ljubav, druženje, produktivna neslaganja i rasprave sa Markom Nikolićem (1980-2016), dugogodišnjim prijateljem i saradnikom, koji je brojnim tekstovima i javnim nastupima bodrio i kudio hip hop kulturu u Srbiji, počevši od našeg web-magazina Popboks, gde smo se i sreli.

Njemu posvećujemo ovu knjigu.

Aleksandar, Nebojša i Ivan

 

Repotpisani: 100 najboljih tekstova srpskog hip hopa je treća knjiga Društva ljubitelja popularne kulture, udruženja prijatelja iz Beograda najpoznatijeg po lansiranju Popboksa 2004. godine. Pre nje objavljene su monografija nekadašnjeg Džuboksovog urednika Branka Vukojevića Kako je bio rokenrol i biografija kultne novosadske grupe Luna - Ogledala Lune. U pripremi su nova izdanja, slede vrlo uskoro!

Društvo ljubitelja popularne kulture

"Društvo ljubitelja popularne kulture
Južni bulevar 10, Beograd
+381 65 213 32 32, +381 62 616 695
drustvo.ljubitelja.pop.kulture@gmail.com